söndag 4 november 2012

Resume

"För att förstå den värld vi lever i idag, måste man förstå historien" sa en vis doktor åt mig en gång. Därför tänkte jag innan vi drar igång Slovenien projektet på allvar göra en resume av våra resor hittills  så att nya deltagare skall känna till den fina historia och tradition vi har med denna resa.

2007: Scottish 6 days, Spey
Jens Jern hittade på en bajamaja på oringen en broschyr om Skottska 6 dagars. Tänkte direkt att hit skall han samt de som skall med är Kicken, Christoffer och Bäckis. Efter en vinter full av planeringsmöten var vi så påväg, även om jag tvivlade på att vi skulle slippa dit när Kicken behövde första kaffepausen i Laihela.
Fantastiska tävlingar i skottska högländerna varvat med distilleriturer samt t.o.m ett bad i Loch Ness. Under denna resa lärde också CHG oss innebörden av ordet ruuanlaittoviina som har hängt med under alla år.
Efter veckan åkte vi båt till Nordirland och Belfast där undertecknad blev glad överraskad av att gänget kom ihåg min 25 årsdag! Sedan fortsatte vi ner till Dublin där det blev någon läskande samt även ett orienteringspass för jag och CHG. Efter denna vecka var jag fast för gott för internationella orienteringsveckor.

2008: 6 jours del Aveyron, Frankrike
Samma gäng var igen pågång och efter lite surfande på nätet var det klart vart vi var påväg, till Thierry Guergious hemtrakter. I Frankrike tror man ju som bekant att franska fortsatt är det stora världsspråket men det löstes alltid bra med gestikulerande. När vi tillsist hittade inkvarteringen vår i LeCaylar och våra värdar febrilt sökte efter en skruvkorköppnare till vår välkomstvin gjorde kicken en rörelse med sabel som man öppnar en champange med, varvid de sa: NO NO NO, Champange!
Troligtvis den svåraste terräng man kan sätta sin fot i varvades med catchande i 30 gradig fransk sommarvärme. Christoffer måste tyvärr lämna oss i förtid så vi dumpade honom i Marseille på vilodagen efter ett dopp i Medelhavet. Efter tävlingen skulle vi köra de 250km till Barcelona längs motorväg och vi fick bekanta oss med den trevliga Franska semestertrafiken kallad Bouche och det tog ca 7h. Kicken tog oss dock smidigt till hotellet i Barcelona mitt i natten med endast en google utskrift.

2009: Swiss 6 tage, Muotatal
I år hoppade Granholm av, men istället anslöt Ove och Mango. Första veckan med riktigt tuff fysisk terräng i mäktiga landskap. Även första veckan då vi införde den redan traditionella vilodagsvandringen, och "ev en liten fest" kvällen innan som sig bör. Detta var också den tuffaste klättringen hittills som periodvis var riktigt farlig... Att det är nästan 1000m stigning till starten hör heller inte till vanligheterna hemma. Militärbilstransport till TC var också häftigt. En dag regnade en väg till Mangos start bort och han fick fara hem och softa. Både JJ och Anders skadade sig femte dagen och måste stå över sista dagen. Kaoset vi mötte när vi kom till Zurich på hemvägen var det värsta vi har sett, det var världens största ravefestival eller något liknande pågång. Blev nästan träffad av raketer direkt vi steg av tåget..

2010: 6 Days of Tyrol
En fantastisk orienteringsvecka som jag rankar högt på min topplista. I år var de fyra ursprungsdeltagarna återigen samlade och Granholm styrde upp maten igen så vi gick alla upp något kg. Men vi fick även två nya stabila deltagare. Karlå som undertecknad lurade med på en skärmträff när han började jobba på grande motori wärtsilä var nu såld till orienteringsdjävulen för gott. Undertecknad höll sig i Sverige den tiden och fick också med Axling. Veckan började med en prolog i Italien + 3 vanliga etapper och fortsatte med 3 dagar i Österrike. Vasa gängets flyg blev inställt och de kom en dag senare men hann i god tid 1 h innan start till prologen. Vi hann också kolla in ismannen Ötzi som ligger i Bolzano. Att åka rodel ner från tävlingsplatsen var extremt häftigt, vilket inte Granholm håller med om. "Granholm nöit int upp bromsan" hördes bakom...
Det blev också en fin vilodagsvandring, dagen efter Kicken införde den fina traditionen med "om blott jag får". Jägermaister hostel i Munchen på hemvägen var också en trevlig bekantskap.

2011: Scottish 6 days, Oban
Back to basics och vi återvänder till veckan där allt började. Med är de tre som inte ger sig, Jag Kicken och JJ. Karlå och Axling fortätter samt Mango gör en stark comeback. Ny för året är mannen och myten, The Black Runner. Även Majju är med och sköter servicen.
Två veckor före vi åker får jag email att inkvarteringen är vattenskadad och vi måste hitta en ny. I dessa trakter där man skall boka inkvartering två år före man kommer känns det övermäktigt men löser sig bra.
Skottland är ett säkert kort och levererar alltid. Vänstertrafik med sportknapp och 0,8 promillegräns vållar inga större problem.. Tävlingarna går bra och intressantaste interna kampen utkämpas mellan Karlå och Black runner där Karlå vinner med minsta möjliga marginal. Vilodagsvandring upp till Ben Nevis. Kicken why do you climb this mountain? - Because its there! Black runner hade väntat 17 år på om blott jag får men somnade innan Kicken fick upp rätt tonfall.
Efter fortsätter vi till våra drömmars ö: Islay. Bor i Lagavulin, mitt mellan Laphroig och Ardbeg. Hem från Islay kollar vi in maskinrummet på båten samt fortsätter till Glasgow och kör gravedigger hela natten på The Garages dansgolv.

2012: Pannon O-Days + Croatia Open
För första men knappast sista gången kombinerar vi två olika evenemang i olika länder. Samma gäng som ifjol med förutom Mango .Iställer har vi med en ny bekantskap i form av Andreas Hall. Lite orolig om han skall klara av oss men går över förväntan. Ungern visar sig från sin positiva sida hela tiden tycker jag. Black runner lite missnöjd när han tycker sig se för mycket dagdrivare och för lite folk som arbeitar. Under beer relay skrev vi historia men den har vi avhandlat tillräckligt här redan. Diskot efter var också legendariskt. Styrde kosan vidare till Croatien och slapp in efter lite diskussion med gränsvakterna. Lite problem med att hitta inkvarteringen i Crn Lug för undertecknad har gjort sitt livs första miss som reseledare och glömt att infoga kartan över var i byn den finns samt bokat den en dag fel... Men det löser sig som vi har lyckats lösa alla andra problem under resorna. "Internationella orienteringsveckor fostrar" som det välkända ordspråket lyder.. Croatien veckan bjuder på helt annan terräng än de tidigare veckoran vi har deltagit på, samt för oss som gillar catchning var det en fantastisk vecka! Vilodagsvandring avklarades plikttroget, "ev en liten fest" blev kanske lite mer en liten och vi bättrar oss till nästa år.
Hem kör vi genom Slovenien och skapar kultur i Wien innan vi flyger hem.


Vad framtiden har att komma med står skrivet i stjärnorna, men en sak är säkert, det är bara en tidsfråga innan vi stiger ur flyget och det hörs: YUKON YUKON YUKON!


"You should stand around and belive in these athletes."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar